NICOLINE TIMMER

mountain, mountain


solo exhibition andriesse eyck gallery

22 november 2019 - 18 january 2020


leliegracht 47, amsterdam


www.andriesse-eyck.com

mountain, mountain is an opera in which each moment is carefully framed within a picture space. Space is of the essence, more so than time, and no moment should dissolve into a story, but timelines can be bent – into a circle, a wave, or into a concise arena for a fight or a dance. Within the fictional universe activated by the opera, scenic devices and special effects take central stage. Characters do populate the different scenes, such as Atuni, Sasia, and Matt – characters able to brace themselves against the meaning of whatever happens to them, magically condemned to form a small crowd, on an isolated island. They know about mountain.

 

mountain, mountain is a constellation of sculptures, images, implicit sounds, and text. A first staging of the visual motifs was presented in the catalogue for the exhibition ‘Opéra Monde’ in Centre Pompidou-Metz (2019.)
images of the exhibition can be found here
* * *
mountain, mountain is een opera opgebouwd uit momenten; elk moment krijgt de ruimte die nodig is, precies genoeg om net niet weg te rollen uit beeld, of geruisloos te verdwijnen in een verhaal. In het fictionele universum dat in de opera wordt geactiveerd spelen decorstukken en verstilde special effects de hoofdrol, al is er ook plek voor personages, zoals Atuni, Sasia en Matt. Personages die zich schrap zetten tegen de betekenis van wat ze overkomt, een kleine menigte van figuren die op een magische manier tot elkaar veroordeeld zijn. Wezens die weten dat een berg, berg is.

 

Het leidend motief was ooit een simpele potloodschets van twee bergen, en heeft zich ontwikkeld tot een beat; de spanningsboog is een fysieke verschijning die op onverwachte momenten opdoemt – als het net geregend heeft bijvoorbeeld, en de muziek op een klapstoel toekijkt naar wat er gebeurt.

 

Het ritme van de oceaan, vertaald in een openingsscène van zijde; een liefdeslied verstopt in gebeeldhouwde letters – mountain, mountain is een opera die zich niet houdt aan de conventies van het genre, maar juist de sprankelende beginfase van opera verkent, op de rand of net over de rand van de moderne tijd.

 

mountain, mountain is een compositie van beeld, geluid en tekst. Een eerste voorstelling van de set designs voor de opera was te zien in de catalogus voor de tentoonstelling ‘Opéra Monde’ in Centre Pompidou-Metz (2019).afbeeldingen van de tentoonstelling vind je hier